Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Трима богати бизнесмени се завърнаха благополучно на Земята от Международната космическа станция, съобщи Асошиейтед прес.

Корабът "Дракон" изведе на 9 април до МКС трима бизнесмени - 72-годишния Лари Конър от Дейтън, Охайо, който управлява "Конър груп", 52-годишния Марк Пати, основател и главен изпълнителен директор на "Маверик корп" в Монреал, Канада, 64-годишния израелец Ейтан Стибе, бивш пилот на изтребител, основател и съдружник във "Вайтал кепитъл" и 63-годишния бивш астронавт на НАСА Майкъл Лопес-Алегрия, който работи в "Аксиом спейс".

Те прекараха две седмици на станцията заедно със седем професионални астронавти: трима американци, един германец и трима руснаци.
 
Изпратените на МКС четирима астронавти от "Аксиом спейс" бяха първият изцяло комерсиален екип космически туристи, пристигнал на станцията. Те носеха със себе си на МКС оборудване за близо 20 научни експеримента, биомедицински изследвания и технологични демонстрации, които да бъдат извършени в орбита, посочва Ройтерс.

Прибирайки се с капсула на "СпейсЕкс", те се приводниха в Атлантическия океан край бреговете на Флорида. С това приключи 17-дневната им обиколка, която им струваше по 55 млн. долара на човек.

Пътуването трябваше да продължи малко повече от седмица, но лошото време задържа посетителите в орбита почти два пъти по-дълго от предвиденото.
 
"Добре дошли обратно на планетата Земя", съобщиха по радиото от контрола на полетите на „СпейсЕкс“ от Южна Калифорния. "Надяваме се, че сте се насладили на допълнителните няколко дни в космоса."

„Невероятна мисия“, каза магнатът в сферата на недвижимите имоти Лари Конър. 



„СпейсЕкс“ ще се опита да изстреля трима астронавти на НАСА и един италианец до космическата станция още в сряда. Те ще заменят тримата американци и един германец, които са там от ноември и ще се върнат на Земята.
БТА