ЕК не признава парламента на косовските сърби
ЕК не признава парламента на косовските сърби / БГНЕС

Европейската комисия заяви, че подкрепя позицията на Мисията на ООН в Косово (ЮНМИК), че учреденият в събота от сърбите в Косово техен парламент не е законен и е без ефект.

Сърбите в Косово учредиха в Косовска Митровица, Северно Косово, свой парламент – акт, който незабавно бе осъден от косовските албански власти, обявили независимостта на територията преди четири месеца. Според ЮНМИК местните избори, техните резултати и сръбските общински органи, за които за посочени представители, нямат никаква законност и ефект в Косово, предаде АФП.

Провеждането на избори е работа на ЮНМИК и ЕК подкрепя позицията на ЮНМИК, заяви говорител на Европейската комисия. Парламентът ще има преди всичко символични функции и няма да приема закони. Той ще приема декларации, резолюции и има правото да предлага за приемане важни закони за живота на гражданите в провинцията от парламента на Република Сърбия, се казва в публикуван документ. Парламентът ще се нарича официално Събрание на съюза на общините на автономната провинция Косово.

Белград и сърбите в Косово продължават да смятат провинцията за част от Сърбия. Сформирането на парламента на сърбите от Косово става две седмици след влизането в сила – на 15 юни - на косовската конституция, съобщава БГНЕС.