ЕK може да ни санкционира заради бавните реформи
ЕK може да ни санкционира заради бавните реформи / netinfo
Двете нови страни членки на Европейския съюз, България и Румъния, трябва да очакват санкции заради бавното темпо на реформите, съобщава ДПА.

Европейската комисия ще изпрати през април мисии от експерти в България и Румъния, а през юни ЕК ще представи заключенията си дали новите членки са постигнали достатъчен напредък в прилагането на стандартите на ЕС, съобщи в Брюксел говорител на Европейската комисия.

ЕК заплашва със спиране на селскостопанските помощи. Може да бъдат задействани и предпазни клаузи. Решенията ще се взимат обаче от страните членки на ЕС. Внимателно трябва да бъдат разгледани борбата с корупцията, създаването на независимо правосъдие и действащи институции, както и стандартите при сигурността на хранителните стоки и отглеждането на домашни животни.

Заради бавните реформи през 2004 г. България и Румъния пропуснаха голямото разширяване на ЕС на изток, отбелязва ДПА. Европейската комисия е получила от България и Румъния докладите, които двете страни трябваше да изпратят до края на този месец според изискванията на механизма за сътрудничество и контрол, добави говорителят.