/ gettyimages.com
Очакваме всички държави от ЕС да прилагат новото законодателство за миграцията, заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпроси, свързани с намерението на Полша да прекрати предоставянето на право на убежище заради миграционния натиск по границата с Беларус, предава кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Става дума за хибридни действия, миналата година Европейският съвет осъди всякакви хибридни заплахи, включително използването на мигранти от държави извън ЕС за оказване на натиск с политически цели, отбеляза говорителят. Действията на Русия и Беларус са насочени срещу европейската сигурност и правим всичко, за да противостоим, добави той. По неговите думи е важно ЕС да защитава външните граници, особено с Русия и Беларус, които в последните три години са допринесли за значително напрежение с мигрантите.

Държавите от ЕС имат международни задължения, включително да предоставят възможност на мигрантите да подадат молби за убежище. Новото европейско законодателство за миграцията допуска изключения, но не и по отношение на молбите за международна закрила, поясни говорителят. ЕК ще продължи да подкрепя държавите от ЕС да отговарят на такива хибридни действия, добави той.

Миналата седмица еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон съобщи, че броят на пристигащите незаконно в ЕС мигранти намалява с 40 на сто от началото на годината, а броят на връщанията нараства с 18 на сто. Въпреки това броят на молбите за убежище не спада, отбеляза тя.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
кор. на БТА Николай Желязков