ЕК: Докладът за България няма да обсъжда спиране на фондовете
ЕК: Докладът за България няма да обсъжда спиране на фондовете / netinfo

Европейската комисия /ЕК/ обяви, че докладът за състоянието на правосъдието, корупцията и организираната престъпност в България и Румъния, който ще бъде обявен в края на месеца, няма да обсъжда възможното спиране на европейските фондове за тях.

Докладът, който ЕК ще приеме в края на юни ще разглежда съдебната система, въпросите на корупцията и организираната престъпност в България и Румъния. Той няма да препоръчва евентуално спиране на европейските финансови помощи”, коментира Марк Грей, говорител на ЕК по повод вчерашната информация на агенция Ройтерс, в която се цитираше запознат източник от ЕК, който каза, че комисията ще препоръча спиране на част от помощите за България.

Говорителят на ЕК посочи, че комисията ще обсъди дали да предложи подобни мерки по-късно през годината, след като направи отделни проверки на двете черноморски държави, в които ще установи дали те са приложили правилните механизми за финансов контрол. Същевременно българският еврокомисар Меглена Кунева заяви, че София е изпълнила изискванията на ЕС да промени конституцията си, за да гарантира независимостта на съда и напредва в реформите в съдебната система и борбата с престъпността. Запитана дали очаква ЕК да активира предпазните клаузи, тя каза: „Би могло да се случи ако нямаше реакция от българска страна. Но промяната в конституцията беше направена. Смятам, че има развитие”.