Първи разказ на 70-годишната жена от Уганда, родила близнаци, предава Voice of America (VOA). Тя разкрива трудностите, през които е преминала, и лечението за безплодие, което е преживяла една от най-старите майки в света.

70-годишна жена роди близнаци (СНИМКИ)

Нейното име е Сафина Намуквая - жената, която роди момче и момиче миналата сряда чрез цезарово сечение в медицински център в Кампала. Международната болница е мястото, където Намуквая е получила лечение за ин витро оплождане.

enlightenedТя не е най-старата майка, тъй като 73-годишна жена в Южна Индия роди близначки през 2019 г.

Но тя е най-възрастната жена, родила бебе в болницата, чийто основател е виден гинеколог в региона на Източна Африка. "Това, което ме вдъхнови да родя на преклонна възраст е, че не успях да забременея. През младите си години нямах собствени деца, докато не остарях. Всички деца, които отгледах през годините, ме оставиха, когато пораснаха. Затова реших да потърся собствените си деца. Тази бременност с близнаците ми се отрази тежко. Нямах енергия и не можех да работя или да правя нищо. Не можех да върша нищо сама. И нямаше кой да ми помогне", разказва тя.
 

От болница вярват, че възрастта е само число. "Но трябва да продължим и да направим оценка. Започнахме, като направихме основните неща. Номер едно - оценка на сърдечното налягане. През цялото време следихме сърдечното налягане и то беше нормално. Второ, разгледахме и нивата на сърдечната захар. Нивата на сърдечната захар са относително нормални. Продължихме и оценихме други органи. Черният дроб, бъбреците и всичко останало и забелязахме, че тя е добре. Тя не е имала проблеми. Така че забелязахме, че тя може да износи плода", разкриват от лечебното заведение.
Voice of America (VOA)