Една година от катастрофата на „Коста Конкордия”
Една година от катастрофата на „Коста Конкордия” / снимки: Reuters

Семействата на жертвите на корабокрушението на „Коста Конкордия” хвърлиха цветя и венци в морето край полегналия корпус на лайнера до остров Джильо. Днес няколко възпоменателни церемонии ще отбележат годишнината от трагедията на 13 януари 2012 г.

Сутринта ферибот отведе близките на загиналите към мястото, където корабът се блъсна в подводна скала. Те можаха да се помолят и да почетат с мълчание паметта на загиналите. Имаше и официални лица, гвардейци от гражданската защита, както и пожарникари в работно облекло. Сред тях бяха хора, притекли се на помощ на пътниците.

Малко преди това кран, монтиран върху влекач, донесе скалата, за да я сложи на първоначалното й място - символичен жест, показващ, че нещата трябва да бъдат поставени по местата им, за да не се забравя, заяви кметът на Джильо Серджо Ортели.

Десетки пътници на „Коста Конкордия” спасили се при корабокрушението, също пристигнаха за възпоменанието.

Една година от катастрофата на Коста Конкордия
netinfo

„Коста Конкордия” бе отплавал от италианското пристанище Чивитавекиа на пътешествие по Средиземно море с 3200 туристи от 60 националности и над хиляда души екипаж от 40 страни.

Само след часове развлекателното пътуване се превърна в кошмар. Тридесет са идентифицираните жертви на катастрофата. Телата на член на екипажа индиец и на италианска пасажерка така и не бяха намерени.

На входа на пристанището на остров Джильо след обед ще бъде поставена бронзова плоча с имената на жертвите. Друга пък ще напомня за солидарността на жителите на острова, уточнява БГНЕС.

Компанията „Коста” собственик на злополучния кораб, ще смъкне флаговете си наполовина и ще организира церемонии и минути на мълчание на всичките си кораби, в централата си в Милано и служба в църквата „Мадлената” в Париж.

В часа на корабокрушението – 20.45 ч. по Гринуич - след минута мълчание сирените на всички присъстващи кораби ще отекнат, след което в морето ще бъдат пуснати 32 светещи фенера.

Междувременно не спира работата, предприета от консорциума Титан/Микопери в подготовката за издигането на полупотъналия „Коста Конкордия”.

Една година от катастрофата на Коста Конкордия
netinfo