Джон Кери и Лоран Фабиюс се включват в преговорите с Иран в Женева
Джон Кери и Лоран Фабиюс се включват в преговорите с Иран в Женева / БГНЕС

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс заминава за Женева, за да се включи в преговорите за иранската ядрена програма, предаде Франс прес. Изненадващото съобщение идва в момент, когато беше обявено, че там ще се проведе тристранна среща между американския държавен секретар Джон Кери, иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Германският и британският външен министър също ще се включат в преговорите.

В Женева, където в момента текат преговори между Иран и групата "5 + 1" (САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай и Германия) за ядрената програма на Иран, се обсъжда предварителен текст на споразумение и Фабиюс смята, че това е етап, който може да се окаже важен и изисква обсъждане на ниво министри, обясни говорител на френското външно министерство.

Пристигането в Женева на американския държавен секретар Джон Кери също не беше планирано, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Кери реши да се включи в преговорите заради информациите, че великите сили и Иран са близо до сделка, която да ограничи ядрените амбиции на Иран в замяна на известно смекчаване на икономическите санкции. Според Асошиейтед прес Кери е бил помолен да се присъедини към преговорите от Катрин Аштън.

Руският външен министър Сергей Лавров обаче няма да пътува за Женева, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на добре информиран дипломатически източник. На въпрос от какво са предизвикани непланираните визити на Кери и Фабиюс източникът отвърнал: "Това са въпроси към делегациите на САЩ и Франция".

Преди два дни по повод критично към позицията на Франция интервю на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф във френския вестник "Монд" Лоран Фабиюс настоя, че Иран трябва да направи отстъпки, ако иска да постигне напредък в преговорите, припомня Франс прес. Асошиейтед прес цитира по-рано днес изказване на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че Израел "изцяло и категорично" отхвърля оформящата се сделка с Иран.