Дъждът създава проблеми на АЕЦ „Фукушима” в Япония
Дъждът създава проблеми на АЕЦ „Фукушима” в Япония / снимка: Gulliver/Getty Images

Едновременно на 12 места в авариралата японска АЕЦ „Фукушима-1” е регистрирано изтичане на радиоактивна вода извън защитните бетонни бариери около резервоарите за съхранение на замърсената течност. Това бе съобщено от компанията-оператор на разрушената електроцентрала ТЕПКО.

Причина за изтичането са проливните дъждове, които през цялата минала седмица валяха в района на префектурата Фукушима и се усилиха в края на седмицата. В неделя валежите достигнаха 30 л/ч, докато височината на оградата от бетон, която е вдигната около резервоарите е едва 30 см. От ТЕПКО признават, че засега не успяват своевременно да изпомпват дъждовната вода, защото за едно денонощие служителите могат да понижат равнището на водата в границите на огражденията едва с 2 см.

От ТЕПКО се опасяват, че е възможно част от замърсената вода да е попаднала в океана, уточнява БГНЕС.

От началото на октомври на АЕЦ „Фукушима-1” станаха няколко инцидента, свързани с дъждовната вода, пише ИТАР-ТАСС. В началото на месеца извън огражденията попадна около половин тон радиоактивна вода. Миналата сряда тайфун препълни специалните резервоари за съхранение на дъждовна вода и служителите бяха принудени да излеят върху почвата част от съдържанието. От ТЕПКО твърдяха, че съдържанието на радиоактивни вещества в тази вода е било в нормите.