Дария Дугина, дъщеря на руския обществен деец Александър Дугин, който е един от основните идеолози на концепцията за "руски свят" и неоевразийството, е загинала при експлозия на автомобил край Москва, предаде ТАСС, позовавайки се на Андрей Краснов, ръководител на общественото движение "Руски хоризонт" и познат на загиналата. 

Говорител на следствието каза, че в автомобила "Тойота Ленд крузър" е било поставено взривно устройство, което се е задействало снощи в 21:00 ч. месно време, докато колата е била в движение. По това време Дугина е била зад волана.

По случая е започнало наказателно производство за убийство, извършено по начин, опасен за живота на мнозина.

"Да, много тежко събитие, познавах Дария лично. Даша дойде на едно голямо дискусионно събитие, защото "Традиции" е фестивал, но не в класическата си форма, а е дискусия за актуалните тенденции в културната, музикалната, филмовата, литературната сфера. Аз самият бях там", каза Краснов. "Близо до село Болшие Вяземи е избухнала детонация, колата се е запалила веднага, изцяло е била обхваната от пламъци, тя е загубила контрол, защото е карала с висока скорост и е излетяла на отсрещната страна на пътя", разказа той.
"Това е колата на баща й, Даша кара друга кола, но днес тя караше неговата кола, а Александър Гелиевич пътуваше по друг начин. Той се върна и беше на мястото на трагедията. Доколкото разбрах, мишена е бил пряко Александър Гелиевич, а може би и двамата", добави още Краснов.
 


Дария Дугина е родена през 1992 година. Завършва Философския факултет на Московския държавен университет "Ломоносов", а по-късно защитава  докторска степен по философия, отбелязва ТАСС.

Баща ѝ Александър Дугин е известен като философ и консервативен публицист, един от изявените автори и застъпници на идеологията за "руския свят" и на неоевразийството. От години насам той призовава за по-агресивно присъствие на Москва на световната сцена, отбелязва руската редакция на Би Би Си.

Западните медии го наричат един от основните идеолози на съвременна Русия, чиито позиции са внимателно следени от Владимир Путин,  много служители от службите за сигурност и от Кремъл.

Дугин категорично подкрепя войната в Украйна.

От 2014 г. той е включен в списъка със санкции на ЕС, а през 2015 г. САЩ и Канада  също му наложиха санкции заради подозрения в съпричастност към анексирането на Крим, отбелязва още руската редакция на Би Би Си.

Той е бивш главен редактор на телевизионна мрежа "Царьград".

На него се приписва заслугата за даването на нов живот на термина "Новорусия" (Нова Русия).

Във видео споделяно в социалните мрежи, главно Twitter, се наблюдава горяща кола, пожарна и множество пожарникари като до тях стои възрастен мъж, който прилича на Александър Дугин, хванал се за главата и разговаря с огнеборците
БТА, БГНЕС