Държави призовават Хосни Мубарак да се вслуша в исканията на народа
Държави призовават Хосни Мубарак да се вслуша в исканията на народа / снимка: Reuters

Египетският президент Хосни Мубарак трябва да чуе исканията на своя народ, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, а междувременно масовите протести срещу управлението на Мубарак продължават в Кайро, предаде Ройтерс.

В телевизионно обръщение към членовете на управляващата в Турция партия Ердоган каза, че Мубарак трябва да чуе протестите на народа и изключително хуманистичните им искания. Дипломатическото влияние на Турция в Близкия изток нарасна през последните няколко години, докато приятелските връзки с Израел намаляха, отбелязва Ройтерс.

По думите на турския премиер исканията на хората за свобода трябва без съмнение да бъдат изпълнени. Ердоган, чиято страна често е сочена за модел на демокрация сред мюсюлманските държави заяви, че решението на политическите проблеми стои в изборните урни, предаде БТА.

От своя страна, Великобритания призова в Египет да бъде сформирано "представително правителство на широка основа" и окачестви извършената от президента Хосни Мубарак рокада в кабинета като "разочароваща", съобщи ДПА. Кризата в Египет бе разисквана на заседание на правителството и в отделно заседание на Съвета за национална сигурност, в което е участвал премиерът Дейвид Камерън, обяви правителствен говорител, цитиран от БТА.

"Заявихме, че е важно египетското правителство да се вслуша в стремежите на своя народ. Това означава да бъде извършен преход към правителство на широка основа с участие на фигури от опозицията, което да доведе до истинска политическа промяна," заяви говорителят. "От извършените назначения в кабинета става ясно, че това все още не се случва, което е разочароващо. Важно е президентът Мубарак да отвърне на призивите на египетския народ за реална, видима и дълбока промяна." Говорителят уточни, че Великобритания не се опитва да "диктува" кой да влезе в египетското правителство, но че кандидатурата на опозиционния политик Мохамед ел Барадеи си струва да бъде разгледана.