Две години затвор за убийството на орангутан в Малайзия
Две години затвор за убийството на орангутан в Малайзия / Sofia Photo Agency, архив

Двама души бяха осъдени на по две години затвор в Малайзия за убийството на орангутан, предаде ДПА, като се позова на представител на властите.

Подсъдимите преследвали и нападнали с мачете маймуната, която често влизала в плантацията за палмово масло в източния щат Сабах, където те работели, на 29 януари. 16-годишният орангутан умрял няколко дни по-късно от многобройните рани, които получил.

"Това трябва да послужи за урок на онези, които вредят на нашата природа. Ще ги наказваме с цялата строгост на закона", предупреди цитираният представител на малайзийските власти, който отговаря за опазването на дивата природа.

В Сабах живеят около 11 000 орангутани и техният брой продължава да намалява в резултат на обезлесяването в източния малайзийски щат, отбелязва БТА.

Присъдата бе издадена на фона на все по-тревожните данни за състоянието на дивата природа. Популациите редица животински видове като слоновете, носорозите и тигрите намаляват със застрашителни темпове. Основна причина за това е поголовното избиване на тези животни, най-вече от бракониери.

Като доказателство за все по-сериозното безпокойство, което буди този проблем, Лондон бе домакин вчера на международна конференция за опазване на дивата природа. Над 40 държави приеха на форума декларация срещу незаконната търговия със застрашени видове.