Две деца загинаха при земетресение в Коста Рика
Две деца загинаха при земетресение в Коста Рика / снимка: БГНЕС

Най-малко двама души са загинали и са нанесени значителни щети от земетресението с магнитуд 6,2 по Рихтер, разтърсило вчера Коста Рика, съобщи агенция Франс прес, цитирана от БТА. Две деца са загинали при свличане на земя, предизвикано от труса. Значителни щети са нанесени на инфраструктурата и на жилищните сгради по данни на националната комисия за извънредните ситуации, която обяви степен на "червена тревога" в централната част на страната, включително в столицата Сан Хосе.

Международното летище на столицата прекрати полетите като предпазна мярка.

Комисията съобщи за значителни щети, причинени на инфракструктурата, пътищата, жилищните сгради и сигнализира, че има хора, блокирани в къщите си. По обществени сгради, църкви и по пътищата има пукнатини. Най-силно засегнатите зони са около Сан Хосе, в Алайела и Хередия, съобщи говорител на комисията. Епицентърът на труса е бил на около 35 км северозападно от Сан Хосе.

Властите предупредиха шофьорите за опасността от пропадане на пътищата и от свлачища в планинските зони в района, където бяха регистрирани множество вторични трусове.

Жителите на столицата Сан Хосе в паника са избягали от домовете си на улицата. В части от столицата е спряло електричеството, а мрежите на мобилните оператори бързо са били претоварени.