Двама бивши US тюлени са сред загиналите при нападението в Бенгази
Двама бивши US тюлени са сред загиналите при нападението в Бенгази / снимка: Reuters

Двама бивши членове на елитно подразделение на ВМС на САЩ са сред загиналите при нападението срещу консулската служба на Вашингтон в Бенгази, обяви Държавният департамент, цитиран от Франс прес.

Двамата бивши "тюлени" - Тайрън Удс и Глен Дохърти - са се занимавали с "проблеми в сферата на сигурността". "Те загинаха, докато се опитваха да защитят своите колеги", се посочва в комюникето, което цитира изказване на държавния секретар Хилари Клинтън.

Удс и Дохърти са служили в Ирак и Афганистан. Те били убити, докато се опитвали заедно с други служители от охраната да евакуират служители на консулството, превърнало се в мишена на интензивен обстрел с автоматично оръжие и противотанкови гранатомети.

Според телевизия Ей Би Си Дохърти, на 42 години, бил изпратен в Либия като служител на Държавния департамент със задачата да установи къде са изчезналите хиляди преносими ракетни системи, разграбени по време на либийската революция, пише БТА. Той пътувал из цялата страна заедно с екип и всяко намерено оръжие било унищожавано на място.

Тайрън Удс от 2010 година се е занимавал с охрана на дипломатически мисии на САЩ в Близкия изток. Той оставя съпруга и трима синове, единият които е едва на няколко месеца, посочва АФП.

При нападението на консулския отдел в Бенгази освен двамата бивши "тюлени" и посланика на САЩ Кристофър Стивънс загина и бившият военен от ВВС на САЩ Шон Смит, който е отговарял за комуникациите на дипломатическата мисия.