Два документа бяха подписани на срещата на върха ЕС – Русия
Два документа бяха подписани на срещата на върха ЕС – Русия / снимки: БГНЕС

Завърши еднодневната среща на върха ЕС-Русия в португалското градче Мафра, предаде ИТАР-ТАСС. Основни теми на разговорите на 20-ия по рода си форум бяха енергетиката, търговско-икономическото и граничното сътрудничество, съвместната борба срещу новите предизвикателства и заплахи, както и проблемите около сключването на ново Споразумение за партньорство и сътрудничество.

На срещата, на която Русия бе представена от президента Владимир Путин и министъра на външните работи Сергей Лавров, а Европейският съюз - от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу и португалския премиер Жозе Сократиш, бяха подписани два документа - споразумение за търговията с някои стоманени изделия и меморандум за разбирателство в борбата срещу наркотрафика и наркоманиите.

След края на срещата участниците дадоха съвместна пресконференция. Путин заяви, че Русия оставя на Европейския съюз да реши кога да започнат преговорите за сключване ново базисно Споразумение за партньорство и сътрудничество. Би ни се искало това да стане възможно най-скоро, но няма да се намесваме, подчерта той. Започването на преговорите е блокирано от Полша в знак на протест срещу ембаргото, което наложи Русия над вноса на месни продукти от тази страна.

Сократиш съобщи, че Путин е предложил да бъде създаден Руско-европейски институт за човешките права. Поддържаме тази инициатива, подчерта португалският премиер, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз.

По външнополитическите теми Путин сравни плановете на Съединените щати да разположат елементи от системата си за противоракетна отбрана в Източна Европа с Карибската криза, която през 1962 година изправи света на ръба на ракетна ядрена война. За нас, от технологична гледна точка, ситуацията е много сходна, подчерта той.

Путин отбеляза, че Съединените щати не са отговорили на предложенията на Русия за съвместно определяне на заплахите, параметрите на противоракетния щит и достъпа до бъдещата система. Той обаче посочи като положителен момент факта, че американците се вслушват в руските безпокойства и обещават те да бъдат разсеяни.

Русия е готова да координира с Европейския съюз търсенето на взаимноприемливи решения на кризата с иранската ядрена програма и на проблема с определянето на окончателния статут на Косово, увери Путин. Той призова за отдаване на приоритет на международното право, като се аргументира, че общата и еднаква сигурност за всички не е възможна без укрепване на колективните начала в световната политика.

Путин изрази задоволство от конструктивните и резултатни разговори в Мафра. Той предложи следващата среща на върха ЕС-Русия да се проведе в Хантимансийск, Западен Сибир. Точната дата ще бъде определена по-късно, но вероятно ще бъде в началото на юни 2008 година, уточни руският президент.