Думата лиши Генадий Гудков от депутатски мандат
Думата лиши Генадий Гудков от депутатски мандат / снимка: Reuters

Членът на партия "Справедлива Русия" Генадий Гудков заяви, че ще обжалва във Върховния съд на страната днешното решение на Държавната дума да го лиши от депутатски мандат, съобщиха руски медии.

С 291 гласа "за", 150 "против" и трима "въздържал се" 450-местната долна камара на руския парламент отне мандата на Гудков заради извършване на бизнес в разрез със статута на депутат. Генадий Гудков отхвърли обвиненията на Следствения комитет на Русия и заяви, че кампанията срещу него е "политическо отмъщение".

Още преди да бъде гласувано решението за отстраняването му от Думата, Генадий Гудков каза пред журналисти: "Няма да се лиша от удоволствието да накарам нашата власт да тича и да гълта праха по съдилища. Защото отначало те ще отидат в наш съд, а после - в европейския", посочва ИТАР-ТАСС. По думите на ексдепутата той ще се обърне към Върховния съд на Русия не за да му бъде възстановен депутатският мандат, а за да покаже "негодността на Държавната дума", допълва агенция Интерфакс, цитирана от БТА.

АП отбелязва, че 56-годишният полковник от запаса Генадий Гудков е работил в КГБ от 1981 до 1992 г. и след това във Федералната служба за сигурност до 2001 г., когато става депутат. Първоначално членува в прокремълската партия "Единна Русия", но през 2007 г. преминава в "Справедлива Русия". Гудков бе активен участник в протестите срещу измамите на парламентарните избори през декември и след това в демонстрациите с настояване за оставка на президента Владимир Путин, също бивш офицер от КГБ.