Допуснаха протестиращите от Окупирай Уолстрийт обратно в парка, но без палатки
Допуснаха протестиращите от Окупирай Уолстрийт обратно в парка, но без палатки / снимка: Reuters

Демонстрантите от движението "Окупирай Уолстрийт" бяха допуснати да се върнат в парка в Ню Йорк, който бе разчистен от лагера им предишната нощ, но без палатки, съобщи Ройтерс. Паркът бе отворен отново, след като съдия от Върховния съд на щата Ню Йорк вчера се произнесе, че демонстрантите нямат право да лагеруват там. Полицията ги пропускаше един по един през поставените бариери, обяснявайки на всеки, че според съдебното решение имат право да носят само една малка чанта, но не и палатки и спални чували, съобщи Асошиейтед прес.

Съдия Майкъл Столман отхвърли жалбата им срещу заповедта на градските власти за изгонването им, като постанови, че не са успели да докажат, че оставането им в Зукоти Парк има връзка с Първата поправка на конституцията, която гарантира свободата на изразяване, пише БТА. Съдия Столман подчерта, че палатките, екипировката и генераторите противоречат на правата и задълженията на собственика и на правата на хората, които биха искали да се възползват от пространството в пълна сигурност, предаде Франс прес. Паркът е открит за обществен достъп, но е частна собственост.

Журналисти, отразявали вчерашната полицейска акция срещу палатков лагер на демонстранти от движението "Окупирай Уолстрийт" в нюйорският парк Зукоти, са били държани настрана от полицията и няколко от тях са били арестувани наред със стотици протестиращи, съобщи Асошиейтед прес.

Най-малко шестима журналисти са били сред арестуваните във и около парк Зукоти и други райони на протести в центъра на Манхатън, съобщиха демонстранти и други журналисти, които снимали как силите на реда слагали белезници на колегите им и ги качвали в полицейски автобуси.

Полицията, която задържа 22 души в притежавания от църквата парк заяви, че репортерите и демонстрантите нарушавали частна собственост. Кметът Майкъл Блумбърг защити политиката на полицията да държи медиите далеч от акцията, като заяви, че тя целяла да ги предпази да не пострадат.