Дипломатическият инцидент Асанж между Еквадор и Великобритания е преодолян
Дипломатическият инцидент Асанж между Еквадор и Великобритания е преодолян / снимка: Reuters

Президентът на Еквадор Рафаел Кореа смята, че дипломатическият инцидент с Великобритания по повод случая с основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж е преодолян.

"Смятаме, че този нещастен инцидент е преодолян. Беше сериозна грешка на британската дипломация да казва, че ще влязат в нашето посолство", заяви държавният ръководител на Еквадор.

"Добре, че Обединеното кралство се отказа от заплахата си, а ние ще се държим така, сякаш никога не сме били заплашвани. Отсега нататък трябва да търсим консенсусно решение по пътя на диалога на случая с Джулиан Асанж", добави Рафаел Кореа.

Той посочи, че решението ще мине през трансфер на Джулиан Асанж в Швеция, при условие, че той няма да бъде екстрадиран към трета страна и Великобритания му разреши свободно да напусне еквадорското посолство в Лондон, за да отиде, където желае.

В петък на среща на Организацията на американските държави (ОАД), Великобритания чрез гласа на постоянния си наблюдател в ОАД Филип Бартън покани "еквадорското правителство да поднови възможно най-бързо конструктивния диалог", като същевременно увери, че неговата страна "в нито един момент не е отправяла заплахи срещу посолството на Еквадор", отбелязва БГНЕС.

ОАД демонстрира солидарността и подкрепата си за Еквадор, като едновременно призова двете страни да продължат диалога.

Президентът на Еквадор Рафаел Кореа не уточни кога ще бъдат подновени контактите за уреждане на положението на основателя на "Уикилийкс".