Най-малко 13 души са загинали в резултат на наводнения и кални свлачища, отнесли къщи и прекъснали важна магистрала в Южна Калифорния след силна буря с проливни дъждове, съобщи Ройтерс, позовавайки се на местни медии.
 
Свлачища пометоха къщи в Южна Калифорния, 5-има загинаха

Бурята връхлетя вчера призори, след като хиляди жители на окръг Санта Барбара по Тихоокеанския бряг северно от Лос Анджелис получиха нареждане да се евакуират. Само 10-15% обаче изпълниха заповедите на властите, заяви Амбър Андерсън, говорителка на пожарната служба на Санта Барбара.
 

Guliver/Getty Images


Проливни дъждове предизвикаха наводнения в Калифорния

Пожарникарите съобщиха, че телата на загиналите са били намерени в калта и разрушените сгради по време на спасителни операции, в които са използвани специално обучени кучета и хеликоптери. Повечето от жертвите са в град Монтесито, северозападно от Лос Анджелис, предаде АП.
 

Guliver/Getty Images


6 декември: Огнен ад в Калифорния: Над 180 000 евакуирани заради стихийни пожари (ВИДЕО)

Пожарната служба на Санта Барбара публикува в Twitter няколко снимки, показващи цели квартали, залети от кал - на места достигаща до кръста, съборени къщи и пътища, станали непроходими поради калта и падналите дървета, съобщи АФП. Повечето от районите, засегнати от калните потоци, бяха опустошени през декември от пожара "Томас", най-унищожителния в историята на Калифорния.
 

Guliver/Getty Images

БТА