Десетилетия зад решетките очакват атентатора от Бостън преди да бъде изпълнена смъртната му присъда
Десетилетия зад решетките очакват атентатора от Бостън преди да бъде изпълнена смъртната му присъда / снимка: Guliver/Getty Images

Джохар Царнаев може да прекара години, ако не и десетилетия в затвора, преди да бъде изпълнена присъдата му, отбелязва Ройтерс. В петък 21-годишният Царнаев беше осъден на смърт от съд в Бостън заради атентата от 15 април 2013 г. на бостънския маратон, в който загинаха трима души, в това число и дете, а над 260 бяха ранени, от които днес 17 са с ампутирани крайници.

Едно десетилетие може да мине най-малко, докато адвокатите на Царнаев изчерпат всички възможности за обжалване на присъдата и превръщането й в доживотен затвор без право на замяна.

Американската Служба за затворите все още не е решила къде ще бъде настанен Царнаев. Вероятно обаче той ще бъде пратен в един от двата най-строго охранявани затвора - този във Флорънс в щата Колорадо или в затвора в Тер От в щата Индиана.

Смъртна присъда за терориста от маратона в Бостън

Ако смъртната присъда на Царнаев бъде потвърдена на апелативна инстанция, той ще бъде един от 59-те затворници в САЩ, осъдени на смърт от федерални съдилища. От 1988 г. едва трима федерални затворници са били екзекутирани.

Ако отиде в затвора във Флорънс в щата Колорадо Царнаев ще съжителства с 416 опасни престъпници. Сред тях са някои от най-прочутите затворници на САЩ, като атентатора от Оклахома сити Тери Никълс, атентаторът с писмата-бомби Тед Казински и неуспелият атентатор с бомбата в гащите от самолета от Амстердам за Детройт Умар Фарук Абдулмуталаб.

Джохар Царнаев беше признат за виновен за бостънския атентат

Царнаев обаче едва ли ще има възможност да общува дълго с някой от тях, защото в този затвор затворниците прекарват средно по 23 часа на ден в килиите си сами. Всяка килия е надзиравана непрестанно и е с размери 3 на 6 м. Вътре има тоалетна, маса, легло, а храната се предава през отвор във вратата. В килията затворниците пишат писма и гледат телевизия. Никой не е избягал от затвора в Колорадо, основан през 1994 г.

В затвора в град Тер от в Индиана има камера на смъртта, където се изпълняват смъртни присъди с летална инжекция. И тук затворниците прекарват около 23 часа сами в килията си.