Смъртна присъда за терориста от маратона в Бостън
Смъртна присъда за терориста от маратона в Бостън / снимка: Guliver/Getty Images

Авторът на бомбените атентати на маратона в Бостън през 2013 г. Джохар Царнаев бе осъден на смърт от 12-членен състав от съдебни заседатели, предаде АФП.

Съдебните заседатели трябваше да са единодушни за тази присъда срещу 21-годишния Царнаев. Разискванията им продължиха 14 часа.

Съдебните заседатели бяха единодушни по 6 от 17-те пункта на обвинението, за които се предвижда смъртно наказание. На 8 април те признаха Царнаев за виновен по всичките 30 пункта на обвинението за двойния атентат и убийството на полицай при преследването след атаката, припомня ДПА.

Младият мюсюлманин от чеченски произход, който е пристигнал в САЩ на 8-годишна възраст, не реагира при съобщаването на присъдата.

Джохар Царнаев беше признат за виновен за бостънския атентат

На 15 април 2013 г. две самоделни бомби избухнаха почти едновременно сред събралото се множество близо до финиша на маратона в Бостън. Загинаха трима души, сред които 8-годишно дете. Ранени бяха 264 души, на 17 от които трябваше да бъдат ампутирани крайници.

Това бе най-смъртоносният атентат на територията на САЩ след самоубийствените нападения от 11 септември 2001 г. срещу Ню Йорк и Вашингтон, отбелязва ДПА.

„Най-тежката присъда е подходящо наказание за това ужасяващо престъпление”, заяви министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Лорета Линч, цитирана от Ройтерс.

Защитата напразно се опита да пледира смекчаващи обстоятелства, твърдейки, че Джохар Царнаев е бил под влиянието на по-възрастния си саморадикализиран брат Тамерлан, който загина четири дни след атентатите при престрелка с полицията.

Източник: БТА