/ ThinkStock/Getty Images
Брекзит без споразумение на 12 април за момента е най-вероятният сценарий за Великобритания, заяви депутатът консерватор Оливър Летуин, цитиран от Ройтерс.

"Мисля, че в един или друг момент ние трябва или да предложим някакво споразумение (с ЕС), или да намерим алтернатива, ако искаме да избегнем напускане (на Евросъюза) без споразумение на 12 април. Мисля, че за момента последното изглежда най-вероятно да се случи", каза пред Би Би Си Летуин - депутатът, който предложи поредицата от индикативни гласувания за алтернативи на сделката за Брекзит, договорена от премиерката Тереза Мей.

Британските депутати се съгласиха да отложат Брекзит

Ако Великобритания иска референдум или (парламентарни) избори, тя ще трябва да отложи Брекзит поне с няколко месеца, но не е ясно дали парламентът би гласувал толкова дълго отлагане, посочи той.

Брекзит демонстрации
Gulliver/Getty Images

Лидерката на северноирландската Демократична юнионистка партия, която крепи правителството на Тереза Мей, каза, че нейните 10 депутати в парламента ще гласуват срещу споразумението за Брекзит и изобщо не са обсъждали възможността да се въздържат, предаде Ройтерс.

Какво може да се случи по-нататък с процеса на Брекзит?

"Въздържане би било най-лошото нещо на света, защото по-този начин ти не показваш каква е позицията ти по най-важния въпрос на нашето време. Така че това изобщо не е опция", каза Арлийн Фостър за ирландската обществена телевизия.

Това решение на северноирландските юнионисти е нов сериозен удар за Тереза Мей, отбелязва Ройтерс. Един от водещите привърженици на Брекзит в партията на Мей, депутатът консерватор Джейкъб Рийс-Мог, бе заявил малко по-рано, че някои от критиците на споразумението за развода с ЕС биха могли да го подкрепят, ако партията на Фостър се съгласи да се въздържи при гласуването.

Брекзит
БГНЕС

Запитана дали нейната партия би подкрепила едно "по-меко" алтернативно споразумение за Брекзит, което запазва по-близки връзки между Великобритания и ЕС, Фостър каза, че най-важното нещо за партията е Северна Ирландия да не бъде третирана различно от останалата част от Обединеното кралство.

"Ние искаме да видим Брекзит като реалност. Но само ако този Брекзит запазва целостта на Обединеното кралство - това е най-важното нещо", заяви тя.
 
БТА