Камарата на общините на британския парламент реши да удължи срока, предвиден за напускане на Европейския съюз. При снощното гласуване 441 депутати подкрепиха поправка за отлагане на Брекзита, 105 бяха против, съобщи Ройтерс.
 
Тъй като договореното от премиера Тереза Мей споразумение за напускане на ЕС на два пъти бе отхвърлено от парламента, ЕС даде възможност на Лондон да получи отсрочка и да напусне ЕС не както бе планирано на 29 март, а по-късно - на 22 май, ако сделката бъде одобрена до края на март, или на 12 април, ако тя не бъде одобрена.
 
Британските депутати отхвърлиха всички алтернативни варианти за продължаване на процеса за излизане от ЕС

Шансовете за приемане на споразумението се увеличиха, след като вчера Мей заяви, че е готова да напусне премиерския пост предсрочно, веднага след Брекзит, ако депутатите консерватори, които са против сделката, все пак я подкрепят. След това изявление 25 депутати евроскептици промениха позицията си и смятат за подкрепят премиера, предаде ТАСС.
 
Мей обеща да подаде оставка, ако сделката за Брекзит бъде одобрена от парламента

Бъдещето на споразумението обаче продължава да е несигурно заради позицията на северноирландските юнионисти, които по принцип подкрепят кабинета на Мей. Снощи Найджъл Додс, зам.-председател на Демократичната юнионистка партия, заяви, че тя ще гласува против сделката на Мей и опроверга появилите се преди това медийни съобщения, че депутатите от ДЮП ще се въздържат, предаде Ройтерс. Лидерът на ДЮП Арлийн Фостър също каза, че няма да се подпише под нещо, което вреди на Обединеното кралство и отново подчерта, че сделката на Мей е заплаха за целостта на страната и ще ограничи възможността й да преговаря за бъдещите й отношения с ЕС.
БТА