Националното събрание, френският парламент
Националното събрание, френският парламент / iStock/Getty Images
Статуя пред френския парламент в чест на Жан-Баптист Колбер беше покрит в графити във вторник. Това става на фона на глобални антирасистки протести, в които се свалят паметници на исторически личности, обвързани с робството или колониализма, предаде „Франс 24“.

Една от ключовите фигури „краля слънце“ Луи XIV, Колбер е кралски министър, който е писал правилата по отношение на управлението на робите в колониите на Франция отвъд океана. Статуята му стои пред Националното събрание.

Френски полицаи отново демонстрираха в редица градове

Парижката полиция заяви, че един човек е бил задържан надраскал на монумента „държавна негрофобия“ в червена боя, а след това залял и самата статуя.

Група, самоопределяща се като „анти-негрофобска бригада“ публикува снимки на графитите и как един от активистите им е в полицейски ван наблизо. Движението призовава за национален дебат за такива паметници на културата, като го определят като „институционален расизъм“ във Франция.
 

Статуята беше поставена под засилена полицейска охрана по-рано през този месец, след като смъртта на чернокожия американец Джордж Флойд при арест отприщи вълна от демонстрации и протести по целия свят.