Демонстранти проникнаха в забранената зона за протести в Хайлигендам
Демонстранти проникнаха в забранената зона за протести в Хайлигендам / снимка: BGNES

Демонстранти срещу срещата на Г-8 успяха да проникнат в забранената за протести зона в Хайлигендам. Двата контролни изхода са затворени, хиляди протестиращи се събират на оградата, а полицията съобщава за замеряне с камъни.

Внезапно положението на оградата на Хайлигендам стана сериозно. Като по команда хиляди противници на Г-8 едновременно нападнаха теленото заграждение, което би трябвало да предпазва курорта от протестиращите. Групи демонстранти блокираха някои от коловозите на така наречения Моли-Бан, влакът, който служи за превоз на журналистите, отразяващи срещата на върха. Полицията разпръсва демонстрантите с водни струи и сълзотворен газ. От страна на протестиращите дойде оплакване, че полицията е реагирала с бой с палки, но досега не е получено официално потвърждение. Демонстрантите блокираха и магистрала номер 19, която служи за превоз на политиците до хотела. Двата изхода на оградата вече са заключени.

В същото време на 25 километра от горещата протестна точка, няколко часа преди официалното начало на срещата на върха, започна политическият театър. По време на официалния обяд с Джордж Буш, Ангела Меркел се опита да разбере доколко Америка е готова да вземе участие в опазването на климата в рамките на Обединените нации и протокола от Киото. Възможността преговорите между страните от Г-8 да бъдат успешни падна още, след като Джеймс Конатън, съветникът по климата на американския президент заяви, че в Хайлигендам няма да се определят цели за намаляване на вредните газове в атмосферата.