Далай Лама ще отправи призив за ненасилие в Тибет
Далай Лама ще отправи призив за ненасилие в Тибет / снимка: БГНЕС
Очаква се в ранния следобед духовният лидер на тибетските будисти Далай Лама да отправи призив за ненасилие в Тибет. Носителят на Нобеловата награда за мир за 1989 година ще отправи призива си по време на пресконференция, която ще даде в индийския град Дарамсала, където живее в изгнание от 1959 г. след неуспешното антикитайско въстание в Тибет.

Около хиляда тибетски бежанци вече се събраха на протест в града и стъпкаха стотици китайски знамена. Група от около 70 тибетски бежанци дори започна гладна стачка. Тибетската общност във Франция организира също днес протестен митинг в Париж по повод насилието в Тибет. В петък при разпръсването на мирни демонстрации в Тибет са загинали най-малко 30 души, съобщиха местни правозащитни организации. Китайските власти съобщиха за десет жертви.

Американският държавен секретар Кондълиза Райс призова китайското правителство да прояви сдържаност в реакциите си спрямо демонстрациите в Тибет. Американското посолство в Китай призова американските граждани, намиращи се в Тибет да бъдат много внимателни заради есклацията на напрежението там. Вашингтон призова американците в Тибет да не напускат домовете си и да избягват дори пътувания до съседните на Тибет китайски провинции, където ситуацията също е усложнена.

Междувременно китайският премиер Вън Цзябао беше преизбран. 5-годишен мандат на премиера беше подновен от депутатите от китайския парламент, събрал се на редовната си годишна сесия в Пекин.