Църквата трябва да помогне на бедните, каза папата
Църквата трябва да помогне на бедните, каза папата / снимкa: БГНЕС

Папа Бенедикт Шестнайсети призова камерунските епископи да защитават традиционните ценности на африканското семейство и да предпазят бедните от неблагоприятното влияние на глобализацията, съобщи Асошиейтед прес.

 

През втория ден от африканската си обиколка Бенедикт Шестнайсети се срещна с камерунския президент Пол Бия в президентския дворец. Бия, който ръководи страната от 1982 г., е сред най-дълго управляващите африкански диктатори. Неотдавна "Амнести интернешънъл" го обвини, че се стреми да  смаже опозицията. 

 

След разговора  с президента папа Бенедикт Шестнайсети се отправи към църквата "Христос Цар", където се срещна с камерунските епископи. Католическата църква в Африка е най-бързо разрастващата се в света, но среща конкуренция от страна на евангелистките движения, чиято популярност расте, каза папата. Той отбеляза, че пищността на местните африкански ритуали не бива да нарушава католическата обредност.

 

В контекста на глобализацията църквата е особено загрижена за найонеправданите, заяви Бенедикт Шестнайсети и допълни, че мисията на епископите е да защитават правата на бедните. Всички християни, особено политическите лидери, трябва да помогнат за изграждането на по-справедлив свят, в който хората да живеят достойно, каза Бенедикт Шестнайсети.

   

Той изрази безпокойството си от неблагоприятното въздействие на секуларизацията и модерността върху традиционното африканско семейство и призова епископите да проповядват вечността на християнския брак.