/ iStock/Getty Images
Националната църква на Исландия организира рекламна кампания, с която се опитва да привлече децата да се запишат на неделно училище. Проблемът обаче е, че тя предизвика разгорещен дебат в страната. Причината – в нея Исус Христос е изобразен като трансджендър – с брада, бяла рокля, с големи женски гърди и грим, при това – танцуващ под дъга, съобщава местният вестник Morgunbladid.

Църквата публикува рекламата на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“, но скоро след това я премахна. Веселият Исус обаче ще се показва в автобусите на Рейкявик още поне две седмици, подчертават от редакцията.



Говорител на Църквата обясни, че е естествено Исус да се явява на хората във всички възможни форми и облици. По този начин Църквата празнува разнообразието, допълни той. „Разбираме, че не всички са съгласни, че Христос трябва да изглежда така, и, разбира се, уважаваме тяхното мнение“.

В същото време говорителят обяви, че в рекламната кампания ще последват и други образи на Исус от същия художник. „Скоро ще публикуваме нова реклама и ще видите как Исус изпълнява своята роля в решаването на екологични проблеми“, каза той.

Цената на кампанията е около 14 800 американски долара, отбелязва изданието.

На годишното събрание на Националната църква беше публикувано следното изявление: „Националното църковно събрание съжалява, че образът на Исус в рекламата на неделното училище е наранил хората. Искахме да подчертаем многообразието, а не да нараним или шокираме хората". Говорителят на Националната църква на Исландия обаче подчерта: Църквата не се извинява за изображението. „За нас е толкова важно да насочим вниманието към въпроса за многообразието, както и да зачитаме мненията на онези, които не харесват този конкретен образ на Христос“, каза той.
Агенция "Фокус"