Цветя срещу насилието пред парламента в Лондон
Цветя срещу насилието пред парламента в Лондон / Guliver/Getty Images

Жители на Лондон носят цветя пред сградата на парламента на Великобритания, за да почетат паметта на Джо Кокс - народната представителка от Лейбъристката партия, която бе убита в четвъртък в английския град Бирстал, Западен Йоркшир.

Убийството на британски депутат е първото от 1990 г. насам и за първи път жена депутат става жертва на насилие.

Според неофициалната информация Кокс е нападната от 52-годишния Томас Майер при среща със свои избиратели. С викове "Британия над всичко", както съобщават местните медии, той се нахвърля върху жената и я удря с нож, след което я поваля на земята и стреля в нея три пъти. Полицията обаче все още не е потвърдила официално нито името на убиеца, нито мотивите му.

Великобритания в шок: Депутатка бе убита посред бял ден

Джо Кокс почина в болница в Лийдс. 41-годишната Кокс има две деца. След инцидента бяха прекратени събитията от кампанията за оставане на Великобритания в ЕС. Кокс е част от Лейбъристката партия и през 2015 г. беше излъчена от района Батли и Спен в Западен Йоркшир.

Цветя срещу насилието пред парламента в Лондон
netinfo

Пострадал е и още един човек, който се е намирал в района на нападението. Според очевидци Кокс е била простреляна със "старовремска" или "самоделна" пушка.

Лейбъристката опозиция, както и премиерът Дейвид Камерън, призовават гражданите на Великобритания да гласуват за оставане на страната в ЕС на референдума по въпроса на 23 юни.

Камерън отмени днешно събитие от кампанията в Гибралтар, която оспорвана британска територия на практика се намира в Испания. Това щеше да е първата визита на британски премиер там от 1968 г. насам. Свои събития отмени и защитникът на излизането на Великобритания от ЕС - бившият кмет на Лондон Борис Джонсън.

Цветя срещу насилието пред парламента в Лондон
netinfo


Източник: БГНЕС