Чилийските миньори получиха броеници от папата
Чилийските миньори получиха броеници от папата / Reuters

Броеници, благословени от папа Бенедикт Шестнайсети, бяха спуснати в мината, където от 28 дни на 700 метра под земята оцеляват откъснати от света 33-те чилийски миньори, предаде Франс прес.

Броениците са 33, колкото са и миньорите. Те бяха спуснати към миньорите по сондата, наречена Палома /Гълъб/, с която се доставят най-необходимото на мъжете.

Преди спускането на броениците чилийският кардинал Франсиско Хавиер Ерасурис, архиепископ на Сантяго, отслужи литургия в района на мината, в която са затрупани миньорите. На литургията присъстваха семействата на миньорите, които са установили там Лагер на надеждата.

Архиепископът на Сантяго благодари на Бог за подаръка, който е направил, като е спасил миньорите.

Тридесет и тримата мъже бяха затрупани при срутването в мината на 5 август. Едва в края на август стана ясно, че те са живи и властите започнаха операция по спасяването им, която ще продължи няколко месеца.

В понеделник започна прокопаването на кладенец с дълбочина 702 метра и диаметър 66 сантиметра, през който миньорите ще бъдат изтеглени на повърхността. Досега са изкопани 41 метра от кладенеца. В четвъртък следобед работата беше спряна, за да се укрепят стените на прохода.

В Лагера на надеждата съпругите на миньорите се сблъскаха с необичаен проблем, пише в. "Дейли телеграф". 33-те жени имат правото да получат обезщетения от властите за това, че в продължение на 3 или 4 месеца, докато траят спасителните операции, те няма да могат да разчитат на заплатите на мъжете си.

Оказа се обаче, че няколко от миньорите са имали любовници, които се появиха в Лагера на надеждата и предявиха претенции към правителствените компенсации, пише БТА. Един от тези миньори е Йони Бариос Рохас, който изкарал курс за оказване на първа помощ и се грижи за здравето на колегите си, затрупани в мината. Неговата съпруга, 56-годишната Марта Салинас установила, че от пет години той поддържал връзка с друга жена - Сусана Валенсуела, която сега твърди, че Рохас имал намерение да напусне съпругата си и да заживее с нея. Още най-малко 4 жени имат същия проблем. Оказало се, че един от миньорите е поддържал връзки с 4 жени едновременно, които сега претендират да получават компенсациите на властите.

Правителствени представители обмислят да поискат от миньорите да посочат жените, които да получават компенсациите, така че проблемите в Лагера на надеждата да бъдат решени, посочва "Дейли телеграф".