Черногорската опозиция иска нови президентски избори
Черногорската опозиция иска нови президентски избори / снимка: Reuters

Повече от 5000 симпатизанти на опозицията в Черна гора се събраха днес в Подгорица, за да оспорят избора на кандидата на властта на президентските избори на 7 април и да поискат провеждането на нови избори.

Кандидатът на опозицията за президент Миодраг Лекич, който бе победен от досегашния президент Филип Вуянович, заяви още при оповестяването на резултатите, че с измама му е открадната победата.

По време на демонстрацията представители на опозицията поискаха парламентът да анулира изборите на 7 април и да свика нови. Искане в този смисъл ще бъде внесено по-късно, заявиха те и се заканиха депутатите от опозицията да продължат да бойкотират работата на събранието както го правят още с обявяването на резултатите, посочва БГНЕС.

Не е важно дали ще стана президент, но е важно Черна гора да се управлява от почтени хора, заяви пред събралите се Лекич. Демонстрантите скандираха: „Дойде време за промени!”, „Лекич - новият президент!”, „Няма да се откажем от нашата победа!”.

Избирателната комисия обяви, че Вуянович е победил с 51,21% от гласовете срещу 48,79% за Лекич. Според Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която наблюдава гласуването, изборите са протекли при спазване на европейските норми.