Части на ПНС атакуват либийския град Сирт и срещат яростна съпротива
Части на ПНС атакуват либийския град Сирт и срещат яростна съпротива / снимки: Reuters

Военни части на либийския Преходен национален съвет (ПНС) започнаха атака срещу Сирт - родния град на сваления Муамар Кадафи, но срещат ожесточена съпротива, предаде Ройтерс.

По думите на военния говорител на ПНС Абдул Рахман Бусин силите на ПНС вече са навлезли в Сирт в координирана операция от юг, изток и запад, както и откъм крайбрежието. Бусин добави, че нападателите са подложени на силен обстрел от защитниците на града, чиито снайперисти затрудняват атаката. Говорителят допълни, че още не може да каже доколко навътре в Сирт са навлезли силите на ПСН.

По-рано тази седмица силите на ПНС в района на Мисрата направиха няколко опита за настъпление, но бяха блокирани на повече от 50 км от Сирт.

Около 15 на сто от войските на режима на Кадафи са боеспособни и те са в района между Триполи и Себха, съобщи АФП, като цитира френския генерал Венсан Тениер, зам.-началник на многонационалния щаб на ВВС на НАТО. Основната част от тези сили са съсредоточени в зона от Триполи до южния град Себха и до Сирт на изток, каза генерал Тениер на видеоконференция от военновъздушната база Поджо Ренатико в Италия.

НАТО направи тази оценка в деня, когато френският президент Никола Саркози и британският премиер Дейвид Камерън са на посещение в Либия - първото на чуждестранни лидери след превземането на столицата Триполи на 23 август от силите на Преходния национален съвет, съобщава БТА.


Части на ПНС атакуват либийския град Сирт и срещат яростна съпротива
netinfo

На въпрос какво правят коалиционните сили, за да намерят укриващия се Муамар Кадафи, генерал Тениер отвърна, че НАТО не издирва отделни хора. „Не разполагаме със средства, с които да преследваме отделни хора, какъвто е полковник Кадафи", каза висшият военен от НАТО. Той изтъкна решаващата роля на авиацията и конкретно на безпилотните самолети за успеха на военната операция срещу силите на Кадафи, започнала на 19 март. Мисията на НАТО има мандат на ООН за защита на цивилното население. Мандатът със срок 90 дни, който може да бъде подновяван, изтича на 27 септември напомня АФП.

Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун внесъл в Съвета за сигурност предложение за създаване на интегрирана мисия на световната организация в Либия, съобщи днес говорителят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС. Лукашевич уточни, че тази политическа инициатива трябва да бъде оформена като нова резолюция на съвета. Тя предполага смекчаване на санкциите, наложени от ООН на Либия при режима на Муамар Кадафи, отбеляза той.

Лукашевич съобщи, че Русия е направила няколко предложения - да бъде отменена зоната над Либия, забранена за полети, и да бъде вдигната частично забраната за доставяне на леко стрелково оръжие, посочи той.