Чайки тероризират летовници и местни жители по плажовете
Чайки тероризират летовници и местни жители по плажовете / снимка: Guliver/Getty Images

Агресивни чайки са се превърнали в истинска напаст, като тероризират летовници и местни жители в южната част на Англия, съобщава агенция АФП.

Пернатите не се спират пред нищо. Морските птици отмъкват храна от ръцете на туристите, нападат домашни животни и се превръщат в главни герои на жълтата преса.

„Гларус ми открадна айфона”, беше изписано с голямо заглавие неотдавна в таблоида „Сън”. „Чайки-психопати държат на разстояние нелегални имигранти”, изтъкваше друго издание - „Дейли експрес”.

Чайките са особено лакоми за традиционното английско ястие - пържени картофки с риба. Туристите в Брайтън с мъка опазват от тях закупеното угощение. Собствениците на много крайбрежни заведения, предлагащи специалитета, са поставили специални табели, предупреждаващи клиентите за грозящата ги от небето опасност.

Чайки нападат туристи по българското Черноморие

Понякога чайките кацат върху главите на възрастни туристки и им отнемат от ръцете целия хот дог. Други пикират направо от небето върху храната и когато туристът я изтърве на земята, край нея се скупчва цяло ято чайки.

Специалистите изтъкват, че популацията на тези птици се е разраснала неимоверно. Чайките свикват да живеят с хората и не се плашат от тях. Те стават особено агресивни през месец юли, когато мътят и защитават териториите си. Три домашни животни паднаха жертва в тази неравна борба. Чайките убиха една костенурка, една чихуахуа и един йоркширски териер в югоизточната част на Англия.

Убиването на чайки във Великобритания е забранено. Единственият начин за справянето с тяхната напаст е унищожаването на яйцата им или пускането срещу тях на хищни птици.

Източник:  БТА