Българските цистерни с опасния товар поемат обратно до Иран
Българските цистерни с опасния товар поемат обратно до Иран / снимка: БГНЕС

Трите камиона с българска регистрация, които в продължение на няколко дни бяха блокирани в междуграничното пространство на контролния пункт "Блаце" между Македония и Косово, ще бъдат пуснати да се върнат обратно по маршрута до Иран, откъдето преди повече от двадесет дни са тръгнали за Косово с опасния си товар.

Македонските граничи власти решиха да позволят на камионите да преминат транзитно през страната на път обратно към Иран, след като косовски експерти и работници започнаха да преливат в нови туби пренасяната течност. Така се изпълнява условието съдържанието на тубите, обявено като моторно масло, да бъде в амбалаж, който да гарантира, че по време на пътуването няма да предизвика разлив или друг вид инцидент.

Същевременно станаха известни резултатите от лабораторните анализи на субстанцията, която камионите превозват. Течността съдържа диметил-дисулфит и диметил-сулфит и е лесно запалима, ако не е съответно осигурена в надежден амбалаж. Граничният понкт Блаце между Македония и Косово вече е свободен за движение, след като в продължение на три дни бе затворен, докато камионите стояха в междуграничното пространство, върнати от Косово, но неприемани и в Македония.

Косовската полиция съобщи, че бизнесменът от Призрен, който е поръчал доставката от Иран, а после я отказал, е задържан. Неговата поръчка била за моторно масло, но съдържанието на тубите в камионите било друго и затова той разпоредил товарът да се върне обратно.