Българска делегация бе приета от княза на Монако Албер Втори
Българска делегация бе приета от княза на Монако Албер Втори / netinfo

Българска делегация, в която участват министърът на вътрешните работи Румен Петков, на отбраната Веселин Близнаков, на регионалното развитие и благоустройството и заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев бе приета от княза на Монако Албер Втори. По време на разговорите князът бе информиран за решението на българското правителство за установяване на дипломатически взаимоотношения между нашата страна и княжеството.

Така на практика най-вероятно в началото на следващата година посланикът на България в Париж ще бъде акредитиран и в княжество Монако.

Членовете на българската делегация разговаряха с княза и за възможностите за развитие на черноморския и екологичния туризъм, както и за развитието на отношенията между България и княжество Монако в областта на туризма и културата.

По време на разговора бе обсъдена възможността Черноморският център за гранично сътрудничество да се включи за опазването на сигурността на Средиземноморието.

Князът на Монако Албер Втори е изразил желание да посети България по време на състезанията от световния шампионат по мотоциклетизъм. Единият от кръговете на световния шампионат ще се състои на 11 май догодина в Севлиево, а другият - на 12 октомври в Плевен. Устна покана за това принцът получи от председателя на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов.

Румен Петков е президент на организационния комитет за провеждане на състезанията за Голямата награда на България по мотокрос. Очаква се на специална церемония на 1 декември късно вечерта той да получи награда, тъй като в рамките на една година България спечели първо място за трасе и писта в шампионата по мотокрос и супермото. Двете писти в Севлиево и Плевен са наградени като най-добри световни трасета за провеждане на шампионата.