България се присъедини към три документа на ООН
България се присъедини към три документа на ООН / netinfo

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин връчи вчера на помощник-генералния секретар на ООН по юридическите въпроси Никола Мишел ратификационните документи за присъединяването на България към Конвенцията на ООН срещу корупцията и Факултативния протокол към Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация спрямо жените, съобщи Министерство на външните работи.

Срещата се състоя в централата на ООН в Ню Йорк, където Калфин участва в Срещата на високо равнище в рамките на 61-та сесия на световната организация.

Конвенцията на ООН срещу корупцията - най-всеобхватният антикорупционен инструмент приет досега, беше ратифицирана от Народното събрание на Република България на 3 август 2006 г. В съответствие с нейните разпоредби, тя ще влезе в сила за България на тридесетия ден след датата на депозирането на ратификационния документ в ООН.

Факултативният протокол към Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените предоставя възможност на българските граждани да подават индивидуални жалби до Комитета на ООН за премахване на дискриминацията по отношение на жените в случаите на нарушаване на техните права, регламентирани в документа.

Също вчера на кратка церемония в присъствието на Никола Мишел министър Калфин подписа от името на България Допълнителния протокол към Конвенцията за безопасността на персонала на ООН и на асоциирания персонал.

Допълнителният протокол, приет с резолюция на Общото събрание на ООН на 8 декември 2005 г., доразвива Конвенцията за безопасността на персонала на ООН и на асоциирания персонал от 1994 г., по която България вече е страна. Обхватът на приложение на Конвенцията се разширява, като нейните защитни клаузи се разпростират върху участниците във възможно най-широк кръг операции и мисии на ООН за опазване на мира, оказване на политическо съдействие, помощ за развитие и хуманитарна помощ в извънредни ситуации.

Текстът на Допълнителния протокол бе одобрен с решение на Министерския съвет от 13 септември тази година, с което правителството възложи на министър Ивайло Калфин да го подпише от името на България./БТА/