България не е плащала вноски във Фонда за болните от СПИН деца
България не е плащала вноски във Фонда за болните от СПИН деца / netinfo
Агенция Джана цитира заместник-министъра на външните работи на Либия Абдел ал Обейди, според когото преговорите за уреждане на случая с българските медицински сестри са започнали през ноември 2005 година в Лондон и завършили този месец в Триполи.

"В рамките на тези преговори се състояха и две тайни срещи в София с българския президент - на 27 януари 2006 година и на 6 май 2007 година", заявил ал Обейди, който участвал в тези срещи от либийска страна, съобщи Джана.

"Българският президент потвърди уважението на страната към либийското правосъдие и издаваните от него присъди и заяви, че България ще направи вноска в Международния фонд "Бенгази" въпреки че от икономическа гледна точка не разполага с потенциала на други европейски държави", заявил ал Обейди.

В пресконференцията, на която присъстваха и представители на семействата на заразените със СПИН деца, и която беше излъчена пряко от катарската телевизия Ал Джазира, либийският премиер спомена, че Чехия и Катар са допринесли за разрешаването на проблема с българските медици и палестинския лекар. За Франция беше казано, че ще построи център за лечение на децата в Бенгази с 1 200 легла. 50 либийски лекари ще бъдат изпратени на специализация във Франция.

България, която е една от страните-учредители на Международния фонд "Бенгази", се е ангажирала още при създаването му, че ще има свой принос за осъществяване на неговите цели - техническа помощ за оборудване и модернизация на болницата в Бенгази, осигуряване на условия за лечение на либийските деца и изграждане в Либия на капацитет за борба със СПИН. Това каза говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев, в коментар за Дарик на заявеното от либийския премиер, че Чехия, Катар и България са направили вноски в международния фонд в подкрепа на заразените с вируса на СПИН либийски деца.

Цанчев припомни българската позиция, изразена през миналата седмица от премиера Сергей Станишев и от вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин, че опрощаването на либийския дълг към България е една от възможните форми за българския принос към международния фонд "Бенгази". До този момент обаче, решение за опрощаване на дълга не е взето и България не е превеждала средства във фонда, подчерта Цанчев.