България нарича репортери на Би Би Си престъпници
България нарича репортери на Би Би Си престъпници / DarikNews
В статия под заглавие "България нарича репортери на Би Би Си престъпници" в днешния си брой лондонският "Сънди таймс" излага последните събития около скандала с репортажа на Би Би Си за предполагаем трафик на български бебета за Великобритания.

Неделният вестник припомня, че през изминалата седмица вътрешното министерство на България е оповестило, че двамата репортери на Би Би Си са осъждани за криминални престъпления. Български юристи окачествиха като пропаганден ход публикуването на личните данни на двамата британски журналисти, отбелязва "Сънди таймс".

Според българското МВР, позоваващо се на получени чрез Интерпол сведения, единият репортер, работещ за британската медиа на свободна практика, има присъда от 1994 г. за заговор за измама и е осъждан за шофиране в пияно състояние. В същото съобщение се посочва, че вторият репортер има полицейско предупреждение във връзка с упражнено физическо насилие.

Обвиненията бяха съпътствани от данни за номерата на паспортите на двата репортери, пълните им имена и дати на раждане.

Седмичният "Сънди таймс" информира читателите си и за декларацията на управата на Би Би Си, в която се изразява съжаление, че българските власти са обнародвали поверителна информация и лични данни, което може да заплаши сигурността на репортерите. В изявлението си Би Би Си потвърди верността на своя репортаж от Варна, излъчен на 26 юли и отхвърлен от българските власти като преднамерен и неверен, пише неделният вестник.

В телевизионния репортаж, заснет със скрита камера, български граждани се опитва да продаде за 40 хиляди лири едно бебе на репортера, представящ се за богат британец.