/ iStock
Над 1200 жители девет турски села бяха евакуирани заради големия горски пожар, бушуващ от вчера в окръг Чанаккале, Западна Турция, съобщиха турски телевизии. Пожарът бързо се разраства, раздухван от силни ветрове.

Огънят се разгоря във вторник по обяд в района Дамйери в Чанаккале. В потушаването на пламъците по въздух участват 26 хеликоптера и осем самолета, както и голям брой техника на сушата. Общо 2659 души персонал се борят с разразилата се огнена стихия.

Министърът на земеделието и горите Ибрахим Юмаклъ съобщи, че вятърът в района достига скорост от 70 км/ч, а влажността на въздуха е едва 19 процента. 

Съсредоточили сме всичките си сили за защита на населените места. Добрата новина е, че засега няма човешки жертви, каза той.

Големи горски пожари бушуват в четири окръга в Турция

Общо 1251 души от 337 домакинства са били евакуирани и са настанени в общежития на различни институции в района. Евакуирани са също над 70 обитатели на дом за възрастни хора в село Саръджаели. Превантивно е опразнен и кампусът на местния университет "Онсекиз март" ("18 март"), но към момента пламъците не са достигнали до него, съобщи пред частната телевизия НТВ ректорът на учебното заведение.

Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи, че близо 50 души, засегнати от дима, са потърсили помощ в болница. По данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) над 80 граждани са пострадали от пушека. 

Пламъците бушуват на площ от 1500 хектара, от които 800 хектара гориста местност. Те са достигнали до местното село Ягджълар, където много къщи са изгорели. 

Заради огъня бе затворен в двете посоки проливът Дарданели.

Министърът на земеделието и горите Ибрахим Юмаклъ определи днес ситуацията като по-добра от вчерашната. Към момента вятърът е утихнал до скорост от около 40 км/ч, но се очаква отново да се засили в следобедните часове. 
Мина Димитрова/БТА