Буш похвали Обама в последното си обръщение към нацията
Буш похвали Обама в последното си обръщение към нацията / снимка: БГНЕС

В прощална реч американският президент Джордж Буш похвали новоизбраният президент Барак Обама за „гордостта и надеждата“, които е вдъхновил и призова нацията да преодолее икономическата криза и тероризма, предаде АФП.

Обама, който е на път да стане първият президент на САЩ от афроамерикански произход, беше окачествен като „човек, чиято история отразява продължаващите добри перспективи на нашата страна“, се казва в последното обръщение на Буш.

Буш също така защити решенията, взети по време на неговия президентски мандат, след разрушителната атака над Световния търговски център на 11 септември 2001г.

Отиващият си президент призна, че оставя страната в тежка ситуация, включително с две недовършени войни в Ирак и Афганистан, както и подчертаната заплаха от нови терористични атаки. Буш подчерта, че макар и други да са водили нормален живот след атаката на 11 септември, той повече не е водил такъв и призова американците да запазят решимостта си.

Напускащият длъжността си лидер не забрави да посочи, че въпреки разделението, предизвикано от решенията му за войните в Афганистан и Ирак и разрешението разузнавателните служби да подслушват американци, „резултатите са очевидни“ – повече от 7 години не е имало терористична атака на американска територия.

Следвайки традицията, в последната седмица от мандата си, Буш ще остави и написана на ръка бележка за своя наследник на бюрото в Овалния кабинет, когато се върне в родния си щат Тексас.