Британски депутат във война с градските чайки
Британски депутат във война с градските чайки / www.sxc.hu

Британски депутат призова за мерки за контрол на увеличаващия се брой чайки в градовете, където те представляват сериозен проблем за гражданите, туристите и бизнеса, съобщи Би Би Си. Дон Фостър, който е представител на либералдемократите от град Бат, ще използва отложен дебат в парламента, за да призове министрите да погледнат на въпроса сериозно. Фостър заяви, че чайките са "антисоциални, шумни и в някои случаи агресивни".

 

Министерството на околната среда отбеляза, че местните органи имат правомощия да вземат мерки срещу чайките и призоваха хората да не ги хранят, допълва БТА.

   

Чайките са сред птиците, които могат да бъдат убивани от упълномощени за това лица при условие, че останалите методи за борба с тях са неефективни или непрактични, поясни Би Би Си.

 

Общините харчат все повече средства за справяне с проблема без особени резултати. Сред методите са покриване на покривите с мрежа, за да не могат чайките да правят гнезда; замяна на яйцата им с камъни с подобен цвят или използване на ястреби, които да ги прогонват. Тези методи обаче не са особено ефективни, затова Дон Фостър призовава за координирани действия, допълни Би Би Си.