/ БГНЕС
Британската полиция арестува стотици заподозрени членове на организирани престъпни групи, след като международни експерти проникнаха в използвана от тях криптирана мрежа за комуникации, съобщи националната агенция за борба с престъпността, цитирана от ДПА.

Агенцията информира, че полицията е провела най-голямата досега операция в историята си и е извършила 746 ареста, иззела е 54 милиона британски лири, 77 огнестрелни оръжия и над 2 тона наркотици.

Великобритания отслабва карантинните мерки за някои чужденци

Преди два месеца френската и нидерландската полиция проникнаха в платформата за криптирани комуникации ЕнкроЧат (EncroChat), обменяйки данни чрез Европол. Това е позволило на британската полиция да извърши "голям пробив в борбата срещу тежката организираната престъпност".

Националната агенция за борба с престъпността посочи, че ЕнкроЧат, която осигурявала бърза и сигурна мобилна телефонна връзка, е имала около 60 000 потребители по целия свят, включително около 10 000 във Великобритания.

800 задържани: Разбиха криптирана телефонна система за мокри поръчки и дрога (ВИДЕО)

Чрез тази мрежа са се координирали и планирали разпространението на незаконни стоки, пране на пари и организирането на убийства на престъпници от съперничещи групи.

Директорът по разследването в агенцията Ники Холанд каза, че внедряването в ЕнкроЧат е осъществено благодарение на над 500 британски полицаи в рамките на "най-широката и задълбочена операция в Обединеното кралство срещу тежката организирана престъпност".
 


Задържани са престъпници на средно, високо и най-високо ниво, които са се укривали от години, каза Холанд.

Британският вътрешен министър Прити Пател подчерта, че тази операция демонстрира, че престъпниците няма да се измъкват благодарение на криптирани устройства, за да замислят подли престъпления, без да бъдат засечени".
БТА