Арести на повече от 800 души в цяла Европа, след като органите на реда разбиха криптирана телефонна система, използвана от организирани престъпни групи за мокри поръчки и сделки с наркотици, предава AFP

Френската и нидерландската полиция заявиха, че са проникнали в мрежата на EncroChat, за да могат да четат милиони съобщения на заподозрени, които комуникират с устройства, изработени по поръчка.

Великобритания заяви, че е арестувала 746 души в резултат на операцията, определена като „масов пробив“ срещу организираната престъпност, докато Нидерландия е задържала над 100 души. Арести е имало и в Норвегия, Испания и Швеция.

EncroChat изпрати съобщение до приблизително 60 000 потребители през юни, като ги предупреди да изхвърлят своите устройства за 1000 евро, тъй като сървърите му са били „превзети незаконно от правителствени структури“. Мрежата вече е затворена.

"Сякаш сядахме на масата, където престъпниците си бъбриха помежду си", каза Джанин ван ден Берг, главен полицай на централното звено на нидерландската полиция.

Някои от шифрованите съобщения "бяха толкова притеснителни, че надхвърлиха въображението ни", каза Ван ден Берг на пресконференция в централата на съдебната агенция на ЕС в Хага.
Агенция "Фокус"