/ БГНЕС
Енергийната сигурност на България не е застрашена по никакъв начин. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпроси на български журналисти преди началото на заседанието на Европейския съвет. АЕЦ работи на пълна мощност, водноелектрическите централи, трите ТЕЦ в Маришкия басейн - също. Интересно е името на собственика (на ТЕЦ-Варна - бел. кор.), затова се говори толкова, поясни той.

По въпроса с партийните субсидии премиерът отбеляза, че не разбира защо разговорът продължава. Не мога да разбера защо продължават дискусиите.

Вече почва да ми се вижда нахално. Преди две години цялата предизборна кампания на президента Румен Радев мина на фона на субсидиите и референдума за един лев на глас. Тогава управляващите в наше лице се биеха всеки ден, че те са виновни за това. Тогава поех ангажимент и веднага след изборите го внесохме в парламента, другите партии не го подкрепиха. Преди 5-6 месеца поех ангажимент да го внеса пак. Тогава президентът Радев отказа участие (в телевизионно предаване), за да не поема такъв ангажимент. Тогава от сутрин до вечер имаше бой по ГЕРБ, че не се приема, посочи Борисов.

Бюджетната комисия намали партийната субсидия на 1 лев

Той поясни, че въвеждането на субсидия от един лев е поискано от мнозинството на референдум. Премиерът добави, че сега се дава възможност прозрачно партиите да получават дарения и да съобщават кои са дарителите. Проверяват Сметна палата, служби, пред очите на хората става, сто процента прозрачно. Г-жа (Корнелия) Нинова каза бизнесмените от БСП да затворят портфейлите си - това е цитат. Ето сега могат да ги оставят отворени и да си ги узаконят. Цитирам, не нападам, поясни Борисов.

Преди няколко дни тя каза, че аз не съм успял, и ГЕРБ, да й вземе оставката - оставка, която тя подписа сама и връчи сама. Какво общо имам с нейната оставка, попита премиерът. Разделих се с най-близкия си сътрудник, семейство нямам за съжаление, (Цветан) Цветанов ми беше семейството и сега ми липсва, допълни Борисов.
БТА