/ пресцентър, Министерски съвет
Борисов и Заев се поклониха на гроба на свети Кирил в Рим
97515
Борисов и Заев се поклониха на гроба на свети Кирил в Рим
  • Борисов и Заев се поклониха на гроба на свети Кирил в Рим
„Празници като 24 май не са повод за раздор, по-добре е да ги честваме заедно,” каза премиерът Бойко Борисов в Рим, където заедно с македонския си колега Зоран Заев посети църквите „Сан Клементе” и „Санта Мария Маджоре”.

Борисов Заев Рим
пресцентър, Министерски съвет

Официалната програма от посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Рим започна с традиционното поклонение пред гроба на свети Кирил в базиликата „Сан Клементе”. За първи път тази година то бе осъществено съвместно с делегацията на Македония, водена от министър-председателя Зоран Заев.

„Сан Клементе“ е базиликата в Рим, където през 869 г. е погребан св. Кирил Философ. От нея е останала криптата, в която се намира гробът на св. Константин-Кирил Философ.

 
 

Честит Ден на българската просвета, култура и славянската писменост! За първи път съвместно с македонския премиер Zoran Zaev честваме 24 май. В базиликата „Сан Клементе“ се поклонихме пред гроба на Св. Константин-Кирил Философ.

Публикувахте от Бойко Борисов в 24 май 2018 г.

След посещението на базиликата „Сан Клементе” двете делегации се отправиха към базиликата „Санта Мария Маджоре”, която е една от четирите велики базилики в Рим и една от дванадесетте папски базилики в целия свят, непосредствено подчинени на главата на Римокатолическата църква. Именно там през 867 г. папа Адриан II посреща светите братя и благославя делото им, славянската азбука и славянските книги.

Борисов Заев Рим
пресцентър, Министерски съвет

Двамата министър-председатели подчертаха значението на съвместната визита веднага след това. „Показахме, че вместо да се караме, вместо тези празници да са раздор, да правим изявления след всяко изказване на един или друг дали в Скопие, дали в София, дали на друго място, колко по-добре е заедно да си честваме, заедно да си ги славим, защото те са велики, те са свети братя”, каза Борисов.
 

Мисля, че с колегата Zoran Zaev показахме, че е много по-добре заедно да почитаме великите дела на Кирил и Методий. Поклонихме се в базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през 867 г. папа Адриан II посреща Светите братя и благославя делото им, славянската азбука и славянските книги.

Публикувахте от Бойко Борисов в 24 май 2018 г.

По думите на македонския премиер Зоран Заев поклонението на гроба на свети Кирил, където почиват неговите мощи, и поклонението пред плочата в базиликата „Санта Мария Маджоре”, които са осъществени от двете делегации, водени от премиерите на двете държави, е повод още веднъж да се напомни за духовното и просветителско дело на двамата братя за славянските народи.

След посещението в двете базилики и храма „Свети Павел ала Регола” двете делегации ще участват и в прием в българското посолство в Рим по случай 24 май.