Бомба избухна в метрото на Сантяго, най-малко 7 души са ранени
Бомба избухна в метрото на Сантяго, най-малко 7 души са ранени / БГНЕС

Най-малко 7 души бяха ранени при бомбена експлозия в станция на метрото на чилийската столица Сантяго, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представители на властите. По всяка вероятност е бил взривен натъпкан с различни фрагменти пожарогасител, поставен в боклукчийска кофа пред щанд за храна. Чистачка е загубила един пръст.

Това е най-тежкият инцидент със заложена бомба в Сантяго тази година. Най-малко 28 взривни устройства бяха открити в чилийската столица. Част от тях изобщо не експлодираха, като никоя от досега заложените бомби не нарани хора.

В много от случаите отговорност поеха анархистки групи, настояващи за освобождаването на двама техни съмишленици, осъдени на затвор в Испания. Никой обаче не се е обадил до момента за днешната експлозия.

Говорителят на чилийското правителство Алваро Елисаде заяви, че бомбеният атентат "има всички характеристики на терористичен акт, извършен, за да навреди на невинни хора". Левоцентристкият кабинет ще прилага антитерористичното законодателство, което бе прието по време на дясната диктатура в периода 1973-1990 г. и разрешава задържане на заподозрени преди съответния процес, по-дълги присъди затвор, следене на комуникации и позоваване на маскирани свидетели.

Източник: БТА