Близо 70 процента от младите американци подкрепят Обама
Близо 70 процента от младите американци подкрепят Обама / снимкa: БГНЕС

Още по време на първичните избори за партийните номинации за президентски кандидат стана обичайно да се твърди, че младите американци подкрепят Барак Обама. В двубоя му с Хилари Клинтън социологическите проучвания показаха такава тенденция, но какво е положението в момента, как ще се произнесат във вторник избирателите на възраст между 18 и 29 години по въпроса кой ще ръководи САЩ през следващите четири години?

От 1971 година насам 26-та поправка на американската Конституция дава право на 18, 19 и 20-годишните да гласуват. "Преди това, въпреки че участваха във войните и се биеха и умираха за тази страна, те нямаха право да гласуват", казва Карло Бариос Марсело, консултант и изследовател към Центъра за информация по въпроси на гражданското участие към университета "Тафтс".

Въпреки очакванията младежкият вот да реформира електоралната карта на страната, оттогава насам активността на избирателите в тази възраст не се оказва на равнището на очакванията и непрекъснато спада: "Най-ниско беше равнището през 2000 г. когато имаше само 40 на сто участие на тази възрастова група", посочва Марсело. В последните години, обаче, положението се променя.

Настоящата безпрецедентно висока политическа активност на младото население започва като тенденция още през изборите за президент от 2004 и за конгрес от 2006 г., когато 49 процента от тях отиват до урните. "Това е добра тенденция и защото означава, че младежите са повече склонни да се включват и в други граждански дейности, а това потенциално означава по-малко насилие и престъпления, по-висок процент на завършващите гимназия, по-нисък процент на бременност в тийнейджърска възраст," подчертава Марсело.

Интересно е, че младите имат и добра политическа интуиция - мнозинството от тях гласуват за окончателния победител в надпреварата за президент. Това се случва през 1998 и 1994 г., когато те гласуват предимно за Рейгън и Джордж У. Буш, а през 1992 г. повечето от тях подкрепят Бил Клинтън. Само през 2000 и 2004 г. привързаността на младите към демократическата кауза ги подвежда и те гласуват за Ал Гор и Джон Кери, които губят изборите.