Блек: Меграхи е жертва на съдебна грешка и това ще стане ясно днес
Блек: Меграхи е жертва на съдебна грешка и това ще стане ясно днес / netinfo
Очаквам най-после да стане ясно, че Абдел Басет ал Меграхи е жертва на липса на правосъдие. Това заяви в специално интервю за „Дарик кафе” професор Робърт Блек, един от най-уважаваните шотландски юристи.

Той коментира очакваното решение на Шотландската Комисия за преразглеждане на наказателните дела, която днес след разследване, продължило повече от три години и половина, ще обяви решение по случая с Меграхи. Комисията има правомощия да отнесе случая до Върховния съд, ако прецени, че по делото Меграхи са допуснати съдебни грешки.

Осемнадесет години след атентата над Локърби може да се окаже, че Абдел Басет ал Меграхи може да е станал жертва на грешка на правосъдието. 8-членната независима разследваща комисия ще обяви дали ще пренасочи случая на ал Меграхи към Върховния съд на Шотландия заради евентуална съдебна грешка.

„Очаквам решението на комисията да бъде, че по време на процеса срещу Меграхи е имало липса на справедливост и че делото трябва да бъде върнато в Апелативния съд за ново разглеждане”, категоричен е професор Блек.

„Очаквам комисията да каже, че обвинението срещу Меграхи е базирано на слаби доказателства, които бяха представени по време на процеса. Те просто не бяха достатъчно убедителни. Второ, доказателствата, които доказваха невинността на Меграхи, така и не бяха взети предвид от обвинението, въпреки че бяха представени от защитата. А в този процес, имаше много важни доказателства, които бяха представени на прокуратурата, но така и не бяха допуснати като аргумент на защитата.

Ако това стане и либиецът обжалва, и спечели, ще бъде повдигнат въпросът за това кой е поръчал и осъществил атентата, при който загинаха 259 души на борда на самолета и 11 други на земята.