Берлускони се опитва да си върне европейското доверие с 40 страници обещания
Берлускони се опитва да си върне европейското доверие с 40 страници обещания / снимки: Reuters, архив

Италианският премиер Силвио Берлускони се опитва да върне доверието на европейските си колеги в писмо до Брюксел, дълго 40 страници, в което изброява какви реформи ще бъдат направени в Италия, за да се намали държавният дълг и да се съживи италианската икономика, пише в. "Кориере дела сера".

В неделя колегите на Берлускони от Европейския съвет и от Еврозоната поискаха от него конкретни мерки в тази насока, припомня изданието. В резултат правителството на Берлускони се озова на ръба на разпада, защото едно от исканията на Брюксел беше за реформа на пенсионната система - нещо, което не се приема на коалиционния партньор на Берлускони - евроскептичната Северна лига. Берлускони и Северната лига се споразумяха за поетапно увеличение на пенсионната възраст на 67 години и това обещание фигурира сред конкретните мерки, изброени в дългото писмо на премиера до Брюксел.

В него се посочва, че до 2026 г. възрастта за пенсиониране ще бъде вдигната на 67 години. Но не се посочва как ще стане това. В тази насока единственото конкретно обещание е, че правителството планира от 2012 г. да започне поетапното да вдига пенсионната възраст за жените от 60 на 65 години, но само в частния сектор, предава БТА. Първоначално кабинетът щеше да започне това увеличение едва през 2014 година, но под натиска на Брюксел сега обещава да изтегли с две години напред поетапното увеличение за жените от частния сектор.

Берлускони се опитва да си върне европейското доверие с 40 страници обещания
netinfo

Сред другите обещания са намаляване на броя на заетите в държавния сектор, повишаване на мобилността на трудовия пазар, увеличаване на заетостта на жените, реформа на правилата за уволнение по икономически причини в частния сектор, либерализиране на някои от обществените услуги, реформа на професиите, включваща премахване на минималните тарифи. Рим отлагаше да поемете тези обещания от началото на август, когато получи писмо от Европейската централна банка с въпрос какво планира да направи, за да даде импулс на икономиката си и да намали държавния си дълг.

Въпреки дългото писмото с обещания Берлускони знае много добре, че ще му е трудно да убеди ЕС и пазарите. Той е наясно, че трябва да се изправи срещу големия скептицизъм на неговите европейски колеги, които подлагат на съмнение способността на кабинета му да се справи с кризата. Този скептицизъм ясно се видя на съвместната пресконференция в неделя на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози след срещите на върха на ЕС и еврозоната, отбелязва "Кориере дела сера".

Запитани дали имат доверие в правителството на Берлускони, те се подсмихнаха иронично и така породиха гнева на самия италиански премиер и на италианския външен министър Франко Фратини. Подсмихването на Меркел и Саркози, предшествано от сериозно смъмряне на Берлускони преди неделните срещи на върха, породи и бурна полемика в Италия. В някои от коментарите на медиите на Берлускои се препоръчваше да не допуска други да го поучават. В други коментари той беше критикуван, че е допуснал да се стигне до подобно смъмряне на европейско ниво. Едно е сигурно днес, европейските лидери ще поискат от Берлускони много точни и конкретни мерки за изпълнение на поетите от него вече ангажименти относно италианската икономика и по-специално колосалния италиански бюджетен дефицит, заключава италианското издание.