Берлускони: Президентът трябва да ме помилва, без да го моля
Берлускони: Президентът трябва да ме помилва, без да го моля / снимка: Gulliver/Getty Images

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който тази сряда вероятно ще бъде изключен от Сената заради осъдителна присъда по дело за данъчни измами, заяви, че италианският президент Джорджо Наполитано трябва да го помилва, предаде Ройтерс.

Според Берлускони Наполитано трябвало да направи това, без да преминава през нормалната процедура, която е необходима, посочва БТА.

"Президентът не трябва да се колебае по този въпрос нито за миг и да предприеме стъпката, с която да анулира позора на общественополезния труд, без дори аз да го моля за това, защото аз имам достойнството да не го моля за подобно нещо", заяви Берлускони на среща с млади привърженици на партията Форца Италия.

Бившият премиер ще трябва да положи общественополезен труд като наказание за данъчните измами. Това наказание той определи като заповед да чисти обществените тоалетни, което щяло да направи не само него, но и цяла Италия за присмех. Относно гласуването в сряда в Сената за изключването му, Берлускони заяви, че това е държавен преврат и подчерта, че няма да остави нещата, без да им се съпротивлява. Бившият премиер се зарече да мине в опозиция, ако сенаторите гласуват той да бъде изключен от Сената. Той подчерта и че няма да подава оставка като сенатор преди вота, предаде АП.

Очаква се вотът за изключването на Берлускони да мине, защото ще бъде подкрепен от Демократическата партия на премиера Енрико Лета и Движение 5 звезди на комика Бепе Грило, посочва Ройтерс.

Заплахите на Берлускони, че ще мине в опозиция, обаче не застрашават кабинета на Лета, отбелязва АП. Неговото оцеляване би трябвало да бъде гарантирано от група десноцентристки парламентаристи, които се отделиха от Берлускони и си съставиха собствена фракция.